SSL-certifikat: Derfor er det vigtigt for en sikker hjemmeside

SSL-certifikat står for Secure Sockets Layer og er en sikkerhedsteknologi online, der sørger for, at alt information forbliver fortroligt mellem en web-browser og en server, så den ikke ender i de forkerte hænder. Med andre ord så bliver informationen mellem dig som hjemmeside- eller webshop-ejer og dine kunder.

Brugen af SSL-certifikater er, meget naturligt, blevet mere udbredt, eftersom kryptering af informationer på internettet er fordelagtigt. Du kan nemlig risikere, at dine kunder vælger dig fra, hvis forbindelsen på din hjemmeside eller webshop ikke er sikker. 

Her i artiklen tager vi hos Aveo dig med rundt om SSL-certifikatet, så du kan blive klogere på det hele. For har din hjemmeside eller webshop endnu ikke implementeret et SSL-certifikat, er det i den grad på tide at få det gjort. Vær dog opmærksom på, at der er flere SSL-certifikater – både gratis og certifikater, du skal betale for. I artiklen kommer vi kun omkring det SSL-certifikat, der er gratis. 

Hvad er et SSL-certifikat?

Først og fremmest skal vi lige have på plads, hvad et SSL-certifikat egentlig er. SSL er en online sikkerhedsteknologi, der giver mulighed for at få en sikker forbindelse (altså en HTTPS-forbindelse) mellem webbrowseren og webserveren. 

Forvirret? Det forstår vi godt. Lad os forklare det på en lidt anden måde. Når du via en computer, mobil eller tablet sidder og surfer rundt på diverse websites, foregår der en kommunikationen mellem en web-browser og den server, som hjemmesiden eller webshoppen ligger på.

Denne kommunikation er ubeskyttet og åben, og derfor kan alle i princippet få adgang til dine oplysninger. Altså vigtig information og oplysninger, du for alt i verden ikke har lyst til er tilgængelig for alle. 

Det er her, at SSL-certifikater kommer ind i billedet. SSL-certifikater kan nemlig beskytte personlig og sensitiv information, så det ikke kommer ud af dine hænder. 

Det kan være informationer som:

  • dine kreditkortoplysninger
  • din browsing på sociale medier
  • dine login-oplysninger som passwords, brugernavne og e-mailadresser 
  • generelle datatransaktioner.

SSL giver en sikkerhed for, at alt det data, som passerer mellem webbrowseren og webserveren, forbliver helt private. Certifikatet sikrer, at andre ikke kan opsnappe information og udnytte den til andre formål end tænkt. 

Derfor bruges SSL-certifikater ofte på webshops og hjemmesider, da det forsikrer besøgende om, at din hjemmeside eller webshop er et sikkert sted at besøge eller handle. Hvis du ikke får oprettet et SSL-certifikat, kan du faktisk risikere, at dine potentielle kunder ender hos konkurrenten. 

Derudover begynder Google også at rangere sider med sikkerhed højere, så din synlighed på Google vil potentielt forsvinde, hvis du ikke har et SSL-certifikat. Og det er der ingen, der har lyst til!

Hvordan ved du, at du besøger en sikker hjemmeside?

Det helt store spørgsmål er, hvordan du kan se, om den hjemmeside, du besøger, er sikker. Og svaret er faktisk meget enkelt: Du kigger på URL’en. Med andre ord navnet på det website, du vil besøge. 

Er hjemmesiden, du besøger, sikker, vil du se, at der er et hængelås-ikon og efterfølgende står “HTTPS” i URL’en. HTTPS står for “Hyper Text Transfer Protocol Secure”. HTTPS finder du fx på Aveos hjemmeside, der ser således ud i browserens søgefelt:

Står der i stedet blot “HTTP” uden det efterfølgende ‘S’ og den tilhørende hængelås, er du altså inde på en side, der ikke beskytter dine informationer. En hjemmeside, der ikke er sikker. Når websites har “HTTPS” i sin URL, hedder det, at websitet er sikkert, da det har en “HTTPS-forbindelse”. 

Klikker du på hængelås-ikonet, vil denne meddelelse poppe frem:

Her kan du læse information om certifikatet og læse sort på hvidt, at forbindelsen er sikker for dig, og at du roligt kan besøge websitet uden at være bekymret for delingen af dine sensitive og private oplysninger. 

Typer af SSL-certifikater

SSL-certifikater spiller en vigtig rolle, da de giver brugerne sikkerhed i deres digitale færd. SSL-certifikaterne bruges til at kryptere og beskytte data. Der findes mange forskellige typer SSL-certifikater til forskellige behov og krav. Her vil vi gennemgå, hvilke typer SSL-certifikater der findes, og hvad de bruges til.

Domænevaliderede certifikater (DV)

Domænevaliderede certifikater, bedre kendt som DV, er den mest grundlæggende form for SSL-certificering. DV-certifikatet er forholdsvis nemt at få, da valideringsprocessen kun kræver, at det bekræftes, at ansøgeren har kontrol over deres domæne. DV SSL-certifikatet er ideelt for mindre hjemmesider, hvor grundlæggende sikkerhed er nødvendig.

Multidomæne SSL-certifikat (MDC)

Multidomæne SSL-certifikatet, også kendt som MDC, gør det muligt at sikre flere domæner med et enkelt certifikat. MDC er en perfekt løsning for virksomheder, der ejer flere forskellige domæner og ønsker at forenkle administrationen og reducere omkostningerne, da der ikke skal vedligeholdes flere forskellige certifikater.

Unified Communications-certifikat (UCC)

Unified Communications-certifikatet, forkortet UCC, kan sikre både flere domænenavne og underdomæner med et enkelt certifikat. Dette certifikat er nyttigt for virksomheder, der kræver sikker kommunikation på tværs af flere forskellige domæner.

Wildcard-certifikat

Et wildcard-certifikat er en fleksibel løsning, der sikrer et hoveddomæne og et ubegrænset antal underdomæner. Wildcard-certifikatet er en god løsning for store organisationer, der har mange underdomæner under samme hoveddomæne.

Hvordan får du et SSL-certifikat?

Skal du have et SSL-certifikat til din hjemmeside eller webshop, er der heldigvis hjælp at hente i branchen. Vi hos Aveo har nemlig hjulpet tusindvis af hjemmeside- og webshop-ejere med at få et SSL-certifikat til deres websites, når vi har udarbejdet deres website.

Før du kan få et SSL-certifikat, kræver det, at din hjemmeside eller webshop ændrer protokol fra HTTP til HTTPS. Det kræver manuelt arbejde fra vores side af, og vi har gjort det på en lang række hjemmesider efterhånden, så vi er superfortrolige med processen.

Selve SSL-certifikatet er desuden gratis – dog kun hvis du selv kan ændre protokollen fra HTTP til HTTPS, er det muligt at implementere SSL-certifikatet på din hjemmeside helt gratis (NB: husk at tag backup). Såfremt du har behov for assistance, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvordan SSL-certifikater forbedrer SEO

Hvis du vil styrke din online tilstedeværelse, er det vigtigt at have Google med i dine overvejelser. Der er et væld af hjemmesider og webshops på internettet, som alle kæmper om at få den potentielle kundes opmærksomhed.

Google lægger stor vægt på, at brugerne får den bedst mulige oplevelse, og en måde at sikre dette på er ved at have en sikker hjemmeside. Risikoen ved ikke at have et SSL-certifikat kan føre til tabt placering og trafik på Google. Dermed kan alt dit hårde  SEO arbejde være for ingenting.

Desuden kan brugerne på hjemmesiden advares om, at hjemmesiden ikke har et SSL-certifikat. En sådan advarsel kan skræmme potentielle kunder væk, og hjemmesiden eller webshoppen kan komme til at fremstå utroværdig og kryptisk, hvilket ikke hjælper med at øge salget.

Google ønsker at gøre internettet mere sikkert ved at fremme brugen af HTTPS. Hvis vi skal opnå et sikkert internet, må vi starte med Googles egen søgemaskine, og derfor kan man sige, at Google belønner hjemmesider med SSL-certifikater ved at fremhæve dem.

Installation af SSL-certifikat

At installere et SSL-certifikat er afgørende for at sikre din hjemmeside og opbygge tillid hos dine besøgende. Vi vil guide dig igennem trin for trin, hvordan du installerer et SSL-certifikat på din hjemmeside.

1. Generering af CSR og modtagelse af certifikat

Først skal du vælge det rigtige SSL-certifikat til din hjemmeside. Derefter skal du generere en såkaldt “Certificate Signing Request” (CSR) på din server. Når du har sendt CSR’en til certifikatudstederen og gennemgået valideringsprocessen, vil du modtage dit SSL-certifikat, normalt som en .crt-fil.

2. Installation og konfiguration på serveren

Nu kommer det sjove! Du skal installere certifikatet på din server. Dette trin kan variere lidt afhængigt af, hvilken type server du bruger, men grundlæggende handler det om at uploade certifikatet og konfigurere serveren til at anvende det. Det er også vigtigt at sikre, at alle HTTP-adresser omdirigeres til HTTPS for fuld kryptering.

3. Test og vedligeholdelse

Når alt er sat op, er det tid til at teste din hjemmeside for at sikre, at SSL-certifikatet fungerer som det skal. Hold øje med det lille hængelås ikon i adresselinjen – det er et godt tegn! Og husk at tjekke udløbsdatoen på dit certifikat og planlægge en fornyelse i god tid for at undgå problemer.

Hvorfor SSL er vigtigt for hjemmesidens sikkerhed

Et SSL-certifikat er afgørende for en hjemmesides sikkerhed af flere årsager. Først og fremmest fungerer det som hjemmesidens sikkerheds forsvar, der beskytter mod krypteret data, når det sendes mellem browser og server. Dette sikrer, at følsomme oplysninger som kreditkortnumre, personlige data og loginoplysninger forbliver fortrolige og beskyttede. 

Uden SSL-kryptering kunne disse data potentielt være tilgængelige for uautoriserede tredjeparter, hvilket øger risikoen for sikkerhedsproblemer. Samlet set er SSL ikke kun vigtigt for at beskytte brugerdata og transaktioner, men det spiller også en vigtig rolle i at opretholde hjemmesidens troværdighed, brugeroplevelse og synlighed online. 

Når besøgende ser det lille hængelås ikon i browserens adresselinje eller et HTTPS-forsegling, ved de, at de kan stole på hjemmesiden. Dette giver dem ro i sindet og øger deres tillid til din hjemmeside.

Fordele ved SSL-certifikat 

Der er nærmest ikke andet end fordele ved et SSL-certifikat for dig som hjemmeside- eller webshop-ejer. Faktisk kigger en stor del af dine potentielle kunder efter et hængelås-ikon, når de besøger din hjemmeside eller webshop. 

Også selvom de potentielle kunder måske ikke præcist ved, hvad hængelås-ikonet betyder. De ved bare, at hængelåse ofte er forbundet med sikkerhed, og det er bestemt noget, man foretrækker, når man scroller rundt på det store internet. 

Men skal vi lige opsummere de mange fordele ved SSL-certifikater, lyder et udpluk af dem således: 

✓ Det er gratis 

✓ Højere rangering og øget synlighed på Google

✓ Et professionelt udtryk af din hjemmeside

✓ Den besøgendes informationer er krypterede 

✓ Du undgår at sende “Ikke sikker”-meddelelser ud til potentielle kunder

✓ Konverteringen øges, da forbrugeren får mere tillid til websitet

Sikr din hjemmeside med SSL-certifikat 

Med SSL-certifikat tager du dine potentielle kunder i hånden og sikrer dem, at alt er, som det skal være på din hjemmeside eller webshop. Og har du endnu ikke sikret din hjemmeside eller webshop med et SSL-certifikat, er det på tide at få det gjort.

FAQ

Hvad er forskellen på HTTPS og HTTP?

Forskellen mellem HTTPS og HTTP ligger i sikkerheden. HTTPS, som står for Hyper Text Transfer Protocol Secure, bruger SSL/TLS-kryptering til at sikre data, der overføres mellem en brugers browser og hjemmesidens server. HTTP mangler denne sikkerhedsforanstaltning, der gør data mere sårbare overfor cyberangreb.

Er SSL-certifikater kun vigtige for e-handelssider?

Selvom SSL-certifikater er afgørende for e-handelssider for at beskytte kundetransaktioner, er de altså vigtige for alle typer hjemmesider. De sikrer brugerdata og forbedrer troværdigheden af din hjemmeside, hvilket er vigtigt for enhver online tilstedeværelse.

Hvad sker der, hvis mit SSL-certifikat udløber?

Hvis dit SSL-certifikat udløber, vil din hjemmeside ikke længere være sikker. Besøgende kan møde advarsler om, at din hjemmeside er usikker, hvilket kan påvirke tilliden og risikere at miste trafik og forretning. Det er vigtigt at forny dit SSL-certifikat rettidigt for at opretholde hjemmesidens sikkerhed og brugerens tillid.

Jacob Barsøe
Senior Web Development Specialist
jtb@aveo.dk 70 40 40 50
Sidst opdateret:
27 / 03 / 2024
HjemmesideWebshop