Aveo ApS er fusioneret med Auxo ApS og CVR-nr er ændret til 34877939. Der sker ingen ændring med eksisterende aftaler

Sådan får du mere fart på din hjemmeside

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at hastigheden på ens hjemmeside har en relativt stor betydning for, hvordan du klarer dig i søgemaskiner, såsom Google.

Google ved nemlig godt, at besøgende ikke gider at bruge tid på en langsom hjemmeside, og derfor rangerer de sider med høj indlæsningstid længere nede end de sider, som er hurtigere til at loade.

I denne guide skal vi kigge lidt på de ting, som du kan arbejde med på din hjemmeside, hvis du vil forbedre hastigheden.

Få styr på din test, inden du optimerer

Det første du skal finde du af, er hvor hurtig, eller langsom, din hjemmeside egentlig er. Det giver nemlig ikke mening at begynde at optimere på noget, som i virkeligheden ikke er så langsomt alligevel.

Det kan nemlig snyde, hvis du har en langsom internetforbindelse. Så vil din oplevelse af din side være, at den ikke er særlig hurtig, men det vil altså ikke nødvendigvis afspejle den generelle hastighed på din hjemmeside.

Hvis du gerne vil teste din hjemmeside på dit hjemmenetværket, skal du som udgangspunkt sikre, at du har en nogenlunde anstændig internetforbindelse.

Du kan evt. teste din hastighed her og se, hvor hurtigt dit net egentlig er.

Den bedste måde at teste på, og som ikke afhænger af hastigheden på dit eget internet, er ved at bruge eksterne speedtests.

Du kan f.eks. bruge Googles egen PageSpeed Insights eller testen fra PingDom Tools.

Det bedste, du dog kan gøre, er at kigge i Google Analytics (hvis du bruger det), for her kan du se hvor hurtigt dine forskellige sider i gennemsnit loader.

Alt i alt kan man sige, at hvis du har en gennemsnitlig hastighed på over 1,5 sekund, så er der plads til forbedring.

Så hvad kan man lige gøre… Lad os se på det herunder.

Optimering af selve hjemmesiden

Den største årsag til en langsom hjemmeside er hjemmesiden selv.

Er din side dårligt kodet, og har den for meget CSS, JS osv. som ikke bliver brugt eller som eksekveres langsomt, så er det en af hovedårsagerne til, at din side er langsom.

Bruger du WordPress, kan det være et dårligt kodet tema eller for mange plugins, der gør din side langsom.

Bruger du store billeder, som ikke er komprimerede, så er det også en klassisk årsag til en langsom hjemmeside.

Det kan være svært for en, der ikke er kodekyndig, at rette op på disse ting, og derfor skal du i mange tilfælde have fat på en professionel til at analysere din side for at finde frem til de ting, der gør den langsom , og så løse/fjerne dem.

Bruger du testen fra Google, får du dog en del tips til hvad du kan gøre selv, men helt generelt skal du kigge efter:

  • Ikke komprimerede billeder
  • Lazy load af billeder (vis først billeder, når de skal bruges)
  • Minimering af CSS og JavaScript (brug kun det nødvendige og kun på de sider, der skal bruge dem)
  • Gennemgå plugins i dit CMS – måske er der nogle du kan undvære?
  • Sørg for at opdatere alt, så det kører den seneste version.
  • Opgrader til en nyere PHP-version.

Det sidste punkt omkring at skifte PHP-version er faktisk noget, som mange overser. PHP-versionen har utrolig meget indflydelse på hastigheden på ens hjemmeside, og hvis man kører en gammel 7.X version, så bør man kraftigt overveje at opgradere til 8.X

Det kan du typisk gøre igennem dit webhotel, hvilket bringer os til det næste punkt.

Ny server / webhotel

Noget af det, som folk oftest kigger på først, når deres side ikke er hurtig nok, er det webhotel og/eller den server, de ligger på.

Dette er dog ikke den helt rette fremgangsmåde, og man bør altid sikre, at ens side kører som den skal, inden man kigger på webhoteller. En opgradering af webhotellet eller et skift til et andet webhotel hjælper nemlig ikke noget, hvis ens hjemmeside er grundlæggende dårligt sammensat.

Er din side dog top tunet, men stadig langsom, så kan det være at du skal kigge nærmere på det webhotel, som du benytter. Her kan der være følgende årsager til, at din side er langsom:

  • Der er for mange kunder på samme server (for mange brugere deler ressourcerne)
  • Der er tildelt for lidt RAM/CPU til dit webhotel
  • Webhotellet anvender langsomme diske. De skal helst bruge SSD, gerne NVMe diske

Er dette tilfældet på dit webhotel, kan du overveje at skifte til et nyt. For eksempel er danske nordicway.dk kendt for at give masser af RAM/CPU, bruge NVMe diske samt have få kunder på deres servere.

Jeg håber, du med denne artikel er blevet klogere på, hvordan du kan tjekke din hjemmesides hastighed, og hvad du kan gøre ved en langsom indlæsningshastighed.

Mathias Poulsen
Team Leader | Project Specialist
mp@aveo.dk 70 40 40 50
Sidst opdateret:
15 / 04 / 2024
HjemmesideWebshop