Sådan får du mere fart på din hjemmeside

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at hastigheden på ens hjemmeside har en relativt stor betydning for, hvordan du klarer dig i søgemaskiner, såsom Google.

Google ved nemlig godt, at besøgende ikke gider en langsom hjemmeside, og derfor rangerer de sider med høj loadtid længere nede, end dem som er hurtigere til at loade.

I denne guide skal vi kigge lidt på de ting, som du kan arbejde med på din hjemmeside, hvis du vil forbedre hastigheden.

Fyr styr på din test, inden du optimerer

Det første du skal finde du af er hvor hurtig, eller langsom, din hjemmeside egentlig er. Det giver nemlig ikke mening at begynde at optimere på noget, som i virkeligheden ikke er så langsomt endda.

Det der nemlig kan snyde er, hvis du selv har en langsom internetforbindelse. Så vi din oplevelse af din side være, at den ikke er særlig hurtig, men det vil altså ikke nødvendigvis afspejle den generelle hastighed på din hjemmeside.

Hvis du gerne vil teste din hjemmeside på hjemmenetværket, skal du derfor som udgangspunkt sikre, at du har en nogenlunde anstændig internetforbindelse.

Du kan evt. teste din hastighed her og se, hvor hurtigt dit net egentlig er.

Den bedste måde at teste på, og som ikke afhænger af hastigheden på dit eget internet, er ved at bruge eksterne speedtests.

Du kan f.eks. bruge Google egen PageSpeed Insights eller testen fra PingDom Tools.

Det bedste du dog kan gøre er at kigge i Google Analytics (hvis du bruger det), for her kan du se hvor hurtigt dine forskellige sider i gennemsnit loader.

Alt i alt kan man sige at hvis du har en gennemsnitlig hastighed på over 1,5 sekund, så er det plads til forbedring.

Så hvad kan man lige gøre… Lad os se på det herunder.

Optimering af selve hjemmesiden

Den største årsag til en langsom hjemmeside er hjemmesiden selv.

Er din side dårligt kodet og er der for meget CSS, JS osv. som ikke bliver brugt eller som eksekveres langsomt, så er det en af hovedårsagerne til at din side er langsom.

Bruger du WordPress, kan det være et dårligt kodet tema eller for mange plugins, der gør en side langsom.

Bruger du meget store billede, som ikke er komprimerede, så er det også en klassisk årsag til en langsom hjemmeside.

Det kan være svært som ikke-kode-kyndig at rette op på disse ting, og derfor skal du i mange tilfælde have fat på en professionel til at analysere din side for at finde frem til de ting, der gør den langsom og løse/fjerne dem.

Bruger du testen fra Google, får du dog en del tips til hvad du kan gøre selv, men helt generelt skal du kigge efter:

  • Ikke komprimerede billeder
  • Lazy load af billeder (vis først billeder, når de skal bruges)
  • Minimering af CSS og JavaScript (brug kun det højst nødvendig og kun på de sider der skal bruge dem)
  • Gennemgå plugins i dit CMS – måske der nogle du kan undvære?
  • Sørg for at opdatere alt, så det kører seneste version.
  • Opgrader til nyere PHP-version.

Det sidste punkt omkring det at skifte PHP-version er faktisk noget som mange overser. PHP-versionen har utrolig meget indflydelse på hastigheden på ens hjemmeside og kører man en gammel 7.X version, så bør man kraftigt overveje at opgradere til 8.X.

Det kan du typisk gøre igennem dit webhotel, hvilket bringer os til det næste punkt.

Ny server / webhotel

Noget af det som folk oftest kigger på først, når deres side ikke er hurtig nok, er det webhotel og/eller server de ligger på.

Dette er dog ikke den helt rette fremgangsmåde, og man bør altid sikre, at ens side kører som den skal, inden man kigger på webhoteller. En opgradering af webhotel eller skifte til andet webhotel hjælper nemlig ikke noget, hvis ens hjemmeside er grundlæggende dårligt stikket sammen.

Er din side dog top tunet, men stadig langsom, så kan det være at du skal kigge nærmere på det webhotel, som du ligger på. Her kan der være følgende årsager til, at din side er langsom:

  • Der er for mange kunder på samme server (for mange om ressourcerne)
  • Der er tildelt for lidt RAM/CPU til dit webhotel
  • Webhotellet anvender langsomme diske. De skal helst bruge SSD, gerne NVMe diske

Er dette tilfældet på dit webhotel, kan du overveje at skifte til et nyt. Er er danske nordicway.dk f.eks. kendt for at give masser RAM /CPU, bruge NVMe diske samt fylder få kunder på deres servere.

Daniel Bernhardt Petersen
Senior SEM Specialist
dbp@aveo.dk 70 40 40 50
Sidst opdateret:
15 / 04 / 2024
HjemmesideWebshop