Videoer er afgørende for at få succes med annoncering på sociale medier. Derfor brugte vi en hel dag på at producere. Her får du, 3 helt konkrete ting vi har lært – og hvad du kan bruge det til.
På sociale medier er videoer med til at skille fårene fra bukkene. Hvis du vil have de laveste priser, så ser vi hos både os selv og vores kunder, at videoer ikke er til at komme udenom. Samtidig ser vi også en klar tendens til, at det er annoncer med videoer, der får målgruppen til at konvertere.
En konvertering kunne både være at indsende deres e-mailadresse til dig. Det kunne være at foretage et køb, eller det kunne være at tage kontakt til dig via fx en formular på din hjemmeside.
I 2019 begyndte vi for alvor at tage videoannoncering seriøst i vores egen markedsføring, da vi investerede i ordentligt udstyr og lavede et omfattende markedsføringssetup med brug af adskillige videoer.
Vi har løbende lavet småjusteringer, men alene det at udskifte en video på en annonce kan være med til at give annoncen et løft i forhold til resultater. Derfor valgte vi, at tiden nu var kommet til at gennemgå samtlige videoer og skyde nye, hvor vi gør mere af det, vi kan se virker – og mindre af det, der ikke giver så godt.
Efter at have gennemgået resultater og fundet vinklen på vores nye videoer, var vi tre medarbejdere, der afsatte en arbejdsdag til at få de nye videoer i kassen.
Allerede her lærte vi den første ting: Morgenen havde stået på et oplæg, hvor vi alle tre havde deltaget, og aftenen før havde arbejdet trukket ud for Samuel, der skulle filmes.
Da vi havde været igang i noget tid, gik luften lige så stille af ballonen. Manuskriptet blev sværere og sværere at huske, og vores fokus begyndte lige så stille at ryge.
Efter adskillige forsøg med at optage den samme video, hvor det bare ikke sad lige i skabet, valgte vi at stoppe optagelserne og fortsætte morgenen efter.
Næste morgen blev næsten samtlige videoer skudt i første forsøg, og det understreger vigtigheden af, at dagsformen bare er afgørende for det output, der er.
Det kan godt være, at kalenderen siger, at der skal skydes videoer, men hvis du bliver fanget i et længere møde end forventet, nattesøvnen er blevet forstyrret, eller hvis du bare føler dig uoplagt, så accepter det og udskyd det til en anden dag. Din målgruppe, der skal se annoncerne, vil helt sikkert kunne mærke, om de er skudt med overskud eller underskud. I bund og grund vil de færreste nok blive fanget af en video, hvor personen på videoen er helt energiforladt. Én ting er dog, at det er nemt og hurtigt at afkode dagsformen for den eller de, der skal filmes. En anden ting vi har erfaret gennem både vores egen og vores kunders videomarkedsføring er kvaliteten.
Vi laver videomarkedsføring for en stor del af vores kunder, der har Facebook-annoncering, og det skinner tydeligt igennem i resultaterne, at billedkvaliteten af videoen har indflydelse på mængden af klik og henvendelser.
I forbindelse med vores egen markedsføring har vi brugt flere forskellige videokameraer og mikrofoner, og vi kan tydeligt se, at langt de fleste ser videoer uden lyd på Facebook. Derfor behøver du ikke nødvendigvis investere i en mikrofon, der kan fjerne al baggrundsstøj. Til gengæld er det visuelle udtryk en vigtig faktor.
Det handler ikke om, at du skal have et dyrt kamera.
Faktisk har mange smartphones lige så gode kameraer, som mange spejlreflekskameraer. Dog er det en fordel, at du har udstyr, der kan stille skarpt på det, du ønsker at fremhæve i videoen.
Undgå at videoen fx er grynet – noget som typisk sker, hvis du optager i unaturligt lys sent om aftenen (unaturligt lys er det, der kommer fra pærer).
Gå så vidt muligt efter at optage i naturligt dagslys. Så vil videoen være i den bedste kvalitet, og du vil også fremstå mere livlig og energisk, fordi lyset spiller helt anderledes på din hud.
Derudover er det også en fordel, at du har stativ (fås også til smartphone), så din video ikke ryster. Alt sammen er med til at give et mere professionelt og rent udtryk i videoen.
Med det mener vi dog ikke nødvendigvis, at det skal se ud som om, det er optaget af en professionel. Mere om det senere. Jeg nævnte kort i ovenstående bullet, at vi kunne se i resultaterne, at omgivelser også er en faktor, der spiller ind i annonceringens succes. Her er det ikke, fordi en omgivelse eller baggrund er mere rigtig end en anden, snarere skal det forstås sådan, at miljøet i videoen har en stor indflydelse på, hvordan du bliver opfattet.
Hav hele tiden i baghovedet, hvem det er, du henvender dig til.
Er du en seriøs B2B virksomhed, skal du måske ikke sidde i privaten og optage en close-up video af dig selv, hvor det tydeligt fremtår af videoen, at du kigger på dig selv – fremfor ind i kameraet (… det er faktisk sket).
Nu skrev jeg dog i ovenstående bullet, at din video ikke nødvendigvis skulle se ud som om, den er optaget af en professionel.
Der hvor vi i høj grad ser, at autentiske videoer vinder (med autentisk mener jeg videoer, der ser ud som om, de lige tilfældigt er filmet med en telefon), er hos webshops der har en yngre målgruppe, eller som fx sælger tøj, der skal fremvises. Her er det faktisk en oplagt mulighed at lave en håndholdt video, hvor du fx viser rundt på lageret, viser nye varer, viser varerne i brug og lignende.
Vær altså opmærksom på – allerede inden du går i gang med at filme videoen – hvordan videoen bedst kan udstråle det, din virksomhed står for.
Lige præcis udfordringen med baggrund var noget, vi selv var meget opmærksomme på, da vi filmede videoer.
Da vi skød videoer denne gang, valgte vi at kontormiljøet gerne måtte være fremtrædende – du kan se setuppet herunder: I vores tilfælde var vi meget opmærksomme på, at vi er en virksomhed med relativt unge ansatte, og at nogle potentielle kunder måske vil reagere på dette. Derfor sørgede vi for med omgivelserne at understrege, at vi er en seriøs virksomhed med adskillige ansatte.
På den måde bruger vi ikke bare selve indholdet af videoen til at signalere noget – men også omgivelserne bagved.
Det er absolut også noget, jeg vil anbefale dig at tænke over. Som skrevet tidligere ser langt de fleste videoer uden lyd, i hvert fald hvis der er tale om Facebook- eller Instagram-annoncering. Det øger vigtigheden af, at alt det usagte (såsom kropssprog, miljø osv.) er gennemtænkt og passer til både dit budskab og brand.
Til sammenligning så vores tidligere videoer sådan her ud: Vi var samme mængde ansatte, men her står den ene partner i virksomheden, Simon, alene foran en farvet baggrund. Tanken var, at vi ikke ville have forstyrrende elementer, og vi ville have så god lyd som muligt.
Erkendelsen af at videoer bliver afspillet uden lyd gjorde dog, at vi til det nye setup gav lidt afkald på en fuldstændig perfekt lyd – til gengæld for netop at have fokus på al det, der kan observeres i videoen. Nu har jeg delt, hvad vi har erfaret er de 3 absolut vigtigste punkter, når det kommer til videooptag og -annoncering. Jeg håber dog ikke, at du er blevet afskrækket, eller føler du skal gennemtænke alt til døde.
I bund og grund handler det nemlig om, at du skal springe ud i det og så justere til undervejs – akkurat som vi har gjort.
De færreste laver et perfekt videosetup i første forsøg, og annonceringen ændrer sig hele tiden, og der kommer løbende nye muligheder. Derfor handler det mest af alt om, at du skal have rådene i baghovedet, og så ellers gå i krig med det.
Vi har adskilleligt med data, der viser, at videoer – uanset kvalitet – klarer sig bedre end selv de bedste billeder. Faktisk vil jeg gå så vidt som til at sige, at selv den dårligste video vil give bedre resultater end det bedste billede.
Årsagen er, at særligt Facebook belønner annoncører, der bruger videoer.
Videoer får nemlig os mennesker til at blive længere på siden, vi interagerer mere, og vi klikker mere.
Alle ting er med til, at Facebook tjener mere, og det vil de selvfølgelig gerne belønne dig for.
Derfor vil jeg bestemt anbefale dig, at du springer ud i det – og at du tager dig tiden til løbende at lave nye videoer, der kan fremvise din virksomhed eller produkter. Tiden kan hurtigt tjene sig ind i form af bedre resultater på annoncerne