Alt du behøver at vide om domæner

Et domæne er en unik webadresse på internettet. Det er din virksomheds digitale adresse, da den viser, hvor du er lokaliseret på internettet.

Som et eksempel kunne du forestille dig, at internettet er en gigantisk by, og dit domæne er adressen på din virksomhed, ligesom bageren, tøjbutikken og kommunen har en adresse.

Det er altså vigtigt, at du som virksomhed har det rette domæne, specielt fordi du skal huskes, og at det skal give mening for din virksomhed.
Eksempelvis er vores domæne aveo.dk.

Situationer, hvor dit domæne spiller en kritisk rolle:

  • Når du lancerer din virksomheds første hjemmeside og etablerer dit brand.
  • Måske har I besluttet jer for at rebrande jer, og derfor skal I have en ny webadresse, der reflekterer den nye jer.
  • I er blevet en international virksomhed, og skal have et landespecifikke domæner.
  • Din virksomhed trænger til en opdateret webstruktur, og I skal derfor have et mere relevant og beskrivende domænenavn.
  • Du ønsker ikke, at din virksomhed skal have et generisk navn længere, men derimod et mere brandspecifikt domæne.

Det er altså vigtigt, at du vælger, registrerer og vedligeholder dit domænenavn med omhu. Uden et stærkt domænenavn, der passer lige til din virksomhed, risikerer du at miste trafik og mulige kunder.

Opbygning af domæne

Nu hvor vi taler om domæner, er det vigtigt, at du kender til de her to koncepter, da de faktisk udgør kernen for din webadresse.

Top-Level Domains (TLDs) er den sidste del af dit domænenavn, altså .com, .org eller .net. Det kan også være landespecifikke endelser som .dk for Danmark. Det giver de besøgende en geografisk forståelse for, hvor din virksomhed er.

Second-Level Domains (SLDs) er det, du faktisk hedder, og som er din virksomheds identitet. Det er her, det er vigtigt, at navnet er let genkendeligt, så kunder kan finde dig online.Nu spørger du sikkert dig selv, om det virkelig er så vigtigt – og det er det!

For små og mellemstore virksomheder er valget af det rigtige SLD kritisk, da det ikke kun hjælper med at opbygge brand, men det spiller også en stor rolle i søgemaskineoptimering (SEO) og dermed din synlighed på nettet. Så når du vælger dit domæne, tænk nøje over kombinationen af SLD og TLD for at sikre, at det samlet set bedst repræsenterer din virksomhed og dens mål.

Sådan får du dit domænenavn

Hvis din virksomhed ønsker at skabe en stærk online tilstedeværelse, kræver det god planlægning, men også en teknisk forståelse for, hvad der ligger bag en hjemmeside.

At vælge et domænenavn er meget mere end bare at finde et catchy URL til din virksomhed. Som tidligere nævnt er det vigtigt at have din virksomheds brandidentitet og SEO-strategier.

Du skal først gøre dig tanker om at vælge den rette Top-Level Domain (TLD). Her skal du gøre op med dig selv, om det skal være klassisk .com, et nicheorienteret .info eller landespecifikt som .dk. Det afhænger af din virksomheds mål og målgruppe.

Valg af TLD:

  • .dk, hvis din målgruppe er dansk.
  • .com eller .eu, hvis din målgruppe er i flere lande.
  • .org, hvis du har en organisation eller et fællesskab, hvor der ikke er kommercielle tanker bag.
  • .gov eller .eu, hvis din hjemmeside er en del af regeringen.
  • .net, kan du bruge, hvis .com er optaget med dit domænenavn.

Listen kunne fortsætte, men her var de vigtigste.

Registrering og administration af domæner

Når du skal registrere dit første domænenavn, kan det virke som en stor opgave, men bare rolig, processen er ligetil.

Først og fremmest skal du finde en pålidelig domæneregistrator. Disse udbydere har tilladelse til at sælge domænenavne og kan også tilbyde andre services som webhosting. Når du vælger en udbyder, er det vigtigt at tænke på ting som pris, kundeservice og ekstra tjenester.

Nogle udbydere, vi vil anbefale, er:

Når du har valgt en udbyder, er det næste skridt at tjekke, om det domænenavn, du ønsker, er ledigt. Hvis det er tilfældet, kan du gå videre og registrere det. 
Du kan for eksempel bruge Simplys domænetjekker på deres forside:

Simply domaene

Her kan du skrive det domænenavn, som du gerne vil have, og se om det er ledigt. Hvis du stadig er ved at finde det helt perfekte navn, så kan du bruge værktøjet i din brainstorming. Hvis du eksempelvis synes Aveo er navnét, kan du ved at taste det ind se følgende:

Simply domaenenavn

Øv øv, men bare rolig, du skal nok finde det helt perfekte domænenavn.

Når du har valgt dit domænenavn

Du har nu fundet det helt rigtige domænenavn, og nu skal du have det registreret. Ved registreringen er det vigtigt at holde styr på de datoer, hvor du skal have fornyet dit domæne, så du undgår at miste det. De fleste steder tilbyder automatisk fornyelse, men det er en god idé selv at holde øje med datoerne.
Domænet skal normalt fornyes én gang om året.

Ved registrering af domæne er der ofte beskyttelse inkluderet i prisen. Det betyder, at ingen kan flytte dit domæne uden din tilladelse. Det kaldes ‘Domain lock’, og det bør være aktiveret.

Hvis du senere ændrer mening og vil have et nyt domæne eller en anden webhostingudbyder, kan du også gøre det. Du kan overføre domæner til en anden registrar gennem en procedure kaldet domæneoverførsel, som alle de store udbydere har. De vil guide dig gennem hele processen, selv hvis du ikke er super teknisk.

Nu er det tid til at tage det næste skridt. Med den viden, du har fået, er du klar til at vælge og registrere dit ideelle domæne. Det er det første skridt mod din virksomheds fremtidige vækst og synlighed på internettet. Husk, at dette er en investering i din virksomheds digitale fremtid. Så tag dig tid, vælg omhyggeligt, og forbered dig på at opbygge en stærk online tilstedeværelse, der vil føre dit brand fremad.

Fra domæne til webhosting

Når du har fået fingrene i det helt perfekte domænenavn til din virksomhed, skal du finde ud af hvor din nye hjemmeside skal ‘’bo’’.

Webhosting kan ses som et stort lagerhotel, hvor der er forskellige opbevaringsrum. Webhosting er nemlig her, hvor du vil opbevare din hjemmeside. Opbevaringen er vigtig, da det kan påvirke hjemmesidens performance og pålidelighed.

Der findes forskellige typer af hosting, fra delt hosting, der er budgetvenlig, til dedikerede servere, der tilbyder fuld kontrol og høj ydeevne.

Hvad bør du vælge? Det kommer an på din hjemmesides størrelse, hvor meget trafik du forventer, og om dine tekniske krav.

Typer af webhosting:

  • Delt hosting for små til mellemstore hjemmesider
  • VPS (Virtual Private Server) for bedre kontrol og fleksibilitet
  • Dedikeret server for højeste ydeevne og sikkerhed

Få domæne og webhosting samlet

Domænenavnet og webhosting fungerer som kernen for din hjemmeside. Uden et domænenavn er din hjemmeside eller webshop kun en samling af sider og indhold som er svært at finde. På samme måde er en hjemmeside uden webhosting slet ikke tilgængelig på internettet.

Mange tilbyder en pakkeløsning, der inkluderer både domæneregistrering og hosting, hvilket både sparer dig tid og penge.

Udover at det er en god ide at vælge en pakkeløsning, ville det være klogt at overveje:

  • Vælge en udbyder der tilbyder både pålidelighed og god kundeservice.
  • Hvor meget din hjemmeside skal kunne klare i fremtiden, når du vælger din hostingplan.

FAQ

Kan jeg ændre mit domænenavn efter det er registreret?

Nej, når et domænenavn er registreret, kan det specifikke navn ikke ændres. Hvis du ønsker et andet domænenavn, skal du registrere det nye navn og om nødvendigt opsætte en omdirigering fra det gamle til det nye.

Er det nødvendigt at købe alle domæneendelser (.com, .net, .org) for mit brand?

Det er ikke nødvendigt, men det kan være en god idé at købe de mest relevante for at beskytte dit brand og forhindre andre i at registrere dem. Fokusér på de endelser, der bedst matcher din virksomhedstype og geografiske målgruppe.

Hvad gør jeg, hvis mit ønskede domænenavn allerede er taget?

Hvis dit ønskede domænenavn allerede er taget, kan du prøve at kontakte ejeren for at se, om det er til salg. Alternativt kan du overveje en variation af navnet eller en anden relevant domæneendelse, der stadig passer til din virksomhed.

Hvad sker der, hvis mit domæne udløber?

Hvis dit domæne udløber, går det ind i en nådeperiode, hvor du stadig kan forny det uden ekstra omkostninger ud over den sædvanlige fornyelsespris. Efter nådeperioden følger en indløsningsperiode, hvor fornyelse er mulig, men til en højere pris. Hvis domænet ikke fornyes i denne periode, bliver det tilgængeligt for offentlig registrering igen.

Hvad er forskellen på et domæne og et subdomæne?

Et domæne er den primære webadresse, der identificerer din hjemmeside på internettet, f.eks. “hjemmeside.dk”. Et subdomæne er en sekundær adresse, der bruger dit hoveddomæne som basis, f.eks. “blog.hjemmeside.dk”. Subdomæner bruges ofte til at organisere forskellige sektioner af en hjemmeside.

Hvordan kan jeg finde ud af, hvem der ejer et domæne?

Du kan finde ejeroplysninger for de fleste domæner ved at søge i WHOIS-databasen. Bemærk dog, at nogle domæneejere vælger at bruge privatlivstjenester for at skjule deres informationer.

Dan Mortensen
Team Leader | Support Specialist
dm@aveo.dk 70 40 40 50
Sidst opdateret:
05 / 04 / 2024
HjemmesideMarketingWebshop