Aveo ApS er fusioneret med Auxo ApS og CVR-nr er ændret til 34877939. Der sker ingen ændring med eksisterende aftaler

Lær at lav og brug dit sitemap mest effektivt

Et sitemap er en vigtig del af enhver hjemmesidestruktur. For webudviklere og SEO-specialister er et sitemap afgørende for at sikre, at alle webstedets sider bliver fundet og indekseret effektivt af søgemaskiner.

Hvad er et sitemap?

Et sitemap er en essentiel del af din hjemmesides struktur, da et sitemap fungerer som en vejviser for både besøgende på din hjemmeside, men også for søgemaskinerne.

Et sitemap er altså en oversigt over alle de sider, indhold og filer på din hjemmeside. Man bruger derudover et sitemap til at forbedre navigationen på en hjemmeside, forbedre søgemaskine indeksering og til sidst bruges et sitemap til at finde fejl og optimere strukturfejl på hjemmesiden samt finde døde links.

Du kan her se, hvordan Aveos XML-sitemap ser ud:

Eksempel XML Sitemap

Forskellige typer af sitemaps og deres formål

I den store verden af webudvikling findes der mange forskellige sitemaps, som alle har forskellige formål. Når du forstår, hvad de forskellige sitemaps handler om, har du fundamentet for at bygge en stærk SEO-strategi. Når du har styr på, hvad de forskellige sitemaps gør, er det tid til at tage det næste skridt og lære, hvordan du opretter et sitemap, der virkelig virker.

HTML sitemap

Et HTML sitemap er stille og roligt blevet mere udfaset, og det er ikke noget, vi som sådan bruger mere. Det er et sitemap, der er synligt på din hjemmeside og indeholder en oversigt over alle dine forskellige sider. Det er et sitemap, der altså bruges til at give brugerne et overblik over din side.

Inden søgemaskinerne blev så avanceret, som de er i dag, blev et HTML sitemap brugt en hel del. I dag bliver de dog ikke brugt af søgemaskinerne overhovedet, og de er som oftest spild af tid.

XML sitemap

XML sitemap er et sitemap, der giver et overblik over din side. Det er dog ikke noget, der er synligt på selve din hjemmeside, og det bliver derfor brugt af diverse søgemaskiners robotter til at forstå strukturen på din side.

Et XML sitemap sikrer altså, at en søgemaskine som Google kan finde alle dine sider. Det er ikke sikkert, at alle siderne bliver indekseret, selvom de ligger i dit XML sitemap. Der kan være mange årsager til, at de ikke bliver indekseret.

Du sørger for, at søgemaskinerne kan finde dit sitemap ved at smide det ind i din robots.txt fil eller indsende det i for eksempel Google Search Console. Det bedste er at gøre begge dele, så du sørger for, at alle søgemaskiner kan finde dit XML sitemap. Hvordan du skal indsætte dette i din robots.txt fil, og hvad sådan en fil overhovedet er, kan du læse mere om i vores artikel om netop robots.txt.

Video sitemap

Video sitemap er et sitemap, der giver dig mulighed for at forbedre dit videoindhold. Du hjælper Google med at forstå dit indhold. Det er dog ikke særlig brugt mere, især når video schema er kommet til.

News sitemap

News sitemap er udelukkende brugt, når du har nyheder, der er godkendt til Google News. Det er noget du skal bede om optagelse til og kun bruges til decideret nyheder. Derfor er det sjældent brugt.

Billede sitemap

Billede sitemap er egentlig lidt det samme som XML sitemap, men bare for billeder. Du hjælper altså Google med at finde alle dine billeder på sitet. Her kan du også fodre Google med flere informationer om billederne såsom teksten, titel, licens og lokation for billedet.

Sådan opretter du og vedligeholder et effektivt sitemap

Hvis du bliver overvældet ved tanken om at skulle lave dit eget sitemap fra bunden, så kan vi hjælpe dig. I mange tilfælde vil dit CMS (altså dit hjemmesidesystem) faktisk oprette et XML-sitemap for dig. For eksempel kan du se vores automatiske sitemap, der er genereret af WordPress-pluginnet Yoast SEO, her: https://aveo.dk/sitemap_index.xml

Hvis du gerne vil tjekke, om dit website også har et automatisk genereret sitemap, kan du bare tilføje “/sitemap.xml” til din hjemmesides URL.
For eksempel: www.eksempel.dk/sitemap.xml

Når du har fundet dit sitemap, er næste skridt at uploade det, så søgemaskinerne kan finde det. Du kan gøre dette ved at tilføje det til din robots.txt-fil eller ved at indsende det til for eksempel Google Search Console

Indsend XML sitemap til Google Search Console

Her går vi ud fra, at du allerede har Google Search Console oprettet. Ellers kan du oprette en profil lige her.

Når du er logget ind på din Search Console, skal du, ude til venstre i menuen, klikke på “Sitemaps” under menupunktet Indeks

Når du har gjort dette, kommer du til nedenstående skærm, hvor du skal indtaste URL’en på dit sitemap. Har du allerede udfyldt dette, vil du kunne se det stå der. Du kan også se, hvornår det har været indtastet, og hvornår det sidst er blevet læst af Google.

Gør du dette, har du større chance for, at Google indekserer din side og forstår den rent strukturelt. Især på større hjemmesider eller webshops med mange produkter. Har du flere sitemaps, så indsender du bare flere.

Løbende vedligeholdelse

Et sitemap er ikke noget, du bare laver én gang og så skal du aldrig tænke på det igen. For at sikre, at din hjemmeside fortsat bliver korrekt indekseret, er det vigtigt at holde øje med dit sitemap løbende.
Det betyder:

  • Opdatering af dit sitemap, hver gang du tilføjer, ændrer eller fjerner sider.
  • Jævnligt tjekke, om sitemap-linksene virker ordentligt og ikke fører til 404-fejl.
  • Holde øje med Google Search Console for eventuelle fejl eller advarsler, der handler om dit sitemap.

Ved at følge disse trin kan du hjælpe søgemaskinerne med at forstå og indeksere din hjemmesides indhold bedre. Og det kan i sidste ende booste din SEO og gøre din hjemmeside mere synlig online.
Så husk: Et vedligeholdt sitemap er afgørende for en succesfuld SEO-strategi.

Få styr på XML sitemap og hjælp Google

Hele essensen er, som du måske også har udledt af denne artikel, at gøre det så nemt som muligt for søgemaskinerne at forstå dit website. Jo større hjemmeside du har, jo vigtigere er det, da robotterne hurtigt kan blive forvirret, hvis de ikke får et decideret overblik et sted.

Har du derfor ikke indsendt et sitemap i din robots.txt fil og/eller indsendt det i eksempelvis Google Search Console, så skal du helt sikkert få det gjort som noget af det første, efter du har læst denne artikel.

FAQ

Hvordan ved jeg, om mit sitemap er korrekt indekseret af søgemaskiner?

Brug Google Search Console eller tilsvarende værktøjer fra andre søgemaskiner til at tjekke dit sitemaps indsendelsesstatus og indekseringsrapporter. Disse rapporter vil vise, hvilke sider fra sitemap, der er blevet indekseret.

Er der en grænse for, hvor mange URL’er et sitemap kan indeholde?

Ja, et enkelt sitemap kan indeholde op til 50.000 URL’er og være op til 50MB (ukomprimeret). For større websteder anbefales det at opdele indholdet i flere sitemaps.

Hvad gør jeg, hvis en side fra mit sitemap ikke bliver indekseret?

Tjek først for crawl-fejl i Google Search Console. Sørg for, at siden ikke blokeres af `robots.txt`, mangler `noindex` tags, og at den er korrekt linket fra andre sider på dit websted. Overvej også sidens indholdskvalitet og relevans.

Hvordan integrerer jeg sitemaps, hvis jeg har flere sprog på min hjemmeside?

Brug `hreflang` tags i dit sitemap til at angive sprog- eller regionsspecifikke versioner af dine sider. Dette hjælper søgemaskiner med at forstå, hvilke versioner af dine sider der er målrettet mod forskellige sprog eller regioner, og præsentere det korrekte indhold for brugere baseret på deres placering eller sprogpræferencer. Du kan oprette separate sitemaps for hver sprogversion af dit websted eller inkludere alle sprogversioner i et enkelt sitemap med korrekt brug af `hreflang` tags.

Privat: Alexander Brasgaard
Senior Web Specialist
ab@aveo.dk 70 40 40 50
Sidst opdateret:
05 / 04 / 2024
HjemmesideMarketingWebshop