SSL-certifikat: Derfor er det vigtigt for en sikker hjemmeside

SSL-certifikat står for Secure Sockets Layer og er en sikkerhedsteknologi online, der sørger for, at alt information forbliver fortroligt mellem en web-browser og en server, så den ikke ender i de forkerte hænder. Med andre ord så bliver informationen mellem dig som hjemmeside- eller webshop-ejer og dine kunder.

Brugen af SSL-certifikater er, meget naturligt, blevet mere udbredt, eftersom kryptering af informationer på internettet er fordelagtigt. Du kan nemlig risikere, at dine kunder vælger dig fra, hvis forbindelsen på din hjemmeside eller webshop ikke er sikker. 

Her i artiklen tager vi hos Aveo dig med rundt om SSL-certifikatet, så du kan blive klogere på det hele. For har din hjemmeside eller webshop endnu ikke implementeret et SSL-certifikat, er det i den grad på tide at få det gjort. Vær dog opmærksom på, at der er flere SSL-certifikater – både gratis og certifikater, du skal betale for. I artiklen kommer vi kun omkring det SSL-certifikat, der er gratis. 

Hvad er et SSL-certifikat?

Først og fremmest skal vi lige have på plads, hvad et SSL-certifikat egentlig er. SSL er en online sikkerhedsteknologi, der giver mulighed for at få en sikker forbindelse (altså en HTTPS-forbindelse) mellem webbrowseren og webserveren. 

Forvirret? Det forstår vi godt. Lad os forklare det på en lidt anden måde. Når du via en computer, mobil eller tablet sidder og surfer rundt på diverse websites, foregår der en kommunikationen mellem en web-browser og den server, som hjemmesiden eller webshoppen ligger på. Denne kommunikation er ubeskyttet og åben, og derfor kan alle i princippet få adgang til dine oplysninger. Altså vigtig information og oplysninger, du for alt i verden ikke har lyst til er tilgængelig for alle. 

Det er her, at SSL-certifikater kommer ind i billedet. SSL-certifikater kan nemlig beskytte personlig og sensitiv information, så det ikke kommer ud af dine hænder. 

Det kan være informationer som:

  • dine kreditkortoplysninger
  • din browsing på sociale medier
  • dine login-oplysninger som passwords, brugernavne og e-mailadresser 
  • generelle datatransaktioner.

SSL giver en sikkerhed for, at alt det data, som passerer mellem webbrowseren og webserveren, forbliver helt private. Certifikatet sikrer, at andre ikke kan opsnappe information og udnytte den til andre formål end tænkt. 

Derfor bruges SSL-certifikater ofte på webshops og hjemmesider, da det forsikrer besøgende om, at din hjemmeside eller webshop er et sikkert sted at besøge eller handle. Hvis du ikke får oprettet et SSL-certifikat, kan du faktisk risikere, at dine potentielle kunder ender hos konkurrenten. 

Derudover begynder Google også at rangere sider med sikkerhed højere, så din synlighed på Google vil potentielt forsvinde, hvis du ikke har et SSL-certifikat. Og det er der ingen, der har lyst til!

Hvordan får du et SSL-certifikat?

Skal du have et SSL-certifikat til din hjemmeside eller webshop, er der heldigvis hjælp at hente i branchen. Vi hos Aveo har nemlig hjulpet tusindvis af hjemmeside- og webshop-ejere med at få et SSL-certifikat til deres websites, når vi har udarbejdet deres website.

Før du kan få et SSL-certifikat, kræver det, at din hjemmeside eller webshop ændrer protokol fra HTTP til HTTPS. Det kræver manuelt arbejde fra vores side af, og vi har gjort det på en lang række hjemmesider efterhånden, så vi er superfortrolige med processen.

Selve SSL-certifikatet er desuden gratis – dog kun hvis du selv kan ændre protokollen fra HTTP til HTTPS, er det muligt at implementere SSL-certifikatet på din hjemmeside helt gratis (NB: husk at tag backup). Såfremt du har behov for assistance, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvordan ved du, at du besøger en sikker hjemmeside?

Det helt store spørgsmål er, hvordan du kan se, om den hjemmeside, du besøger, er sikker. Og svaret er faktisk meget enkelt: Du kigger på URL’en. Med andre ord navnet på det website, du vil besøge. 

Er hjemmesiden, du besøger, sikker, vil du se, at der er et hængelås-ikon og efterfølgende står “HTTPS” i URL’en. HTTPS står for “Hyper Text Transfer Protocol Secure”. HTTPS finder du fx på Aveos hjemmeside, der ser således ud i browserens søgefelt:

Står der i stedet blot “HTTP” uden det efterfølgende ‘S’ og den tilhørende hængelås, er du altså inde på en side, der ikke beskytter dine informationer. En hjemmeside, der ikke er sikker. Når websites har “HTTPS” i sin URL, hedder det, at websitet er sikkert, da det har en “HTTPS-forbindelse”. 

Klikker du på hængelås-ikonet, vil denne meddelelse poppe frem:

Her kan du læse information om certifikatet og læse sort på hvidt, at forbindelsen er sikker for dig, og at du roligt kan besøge websitet uden at være bekymret for delingen af dine sensitive og private oplysninger. 

Google straffer manglende SSL-certifikat 

Vil man booste sin online tilstedeværelse, er det nødvendigt at have Google med i sine overvejelser. For der findes et hav af hjemmesider og webshops på internettet, og de kæmper alle sammen om at få den potentielle kundes opmærksomhed. 

Og vil man gøre Google utilfreds, er der mange ting, man kan gøre. Fx kan man undgå at få et SSL-certifikat. Et manglende SSL-certifikat ser Google nemlig på ingen måde gennem fingrene med, og derfor vil Google straffe websitet, der ikke har et SSL-certifikat. 

Det vil komme til udtryk ved, at din SEO bliver forringet, og at du derfor mister din gode placering og din trafik fra Google. Derudover vil din browser komme med advarsler til besøgende om, at din hjemmeside eller webshop ikke har et SSL-certifikat, og at din side derfor er usikker. En sådan advarsel ser således ud:

Advarslen vil med stor sandsynlighed skræmme potentielle kunder væk, og din hjemmeside eller webshop kommer til at fremstå utroværdig og kryptisk. Og det er bestemt ikke noget, der er med til at øge salget. 

Faktisk “belønner” Google endda de websites, som har et SSL-certifikat og dermed er sikre. Google vil nemlig gerne være en sikker søgemaskine og altså kun fremvise resultater, der er mest muligt relevante, når brugere googler efter produkter, ydelser eller informationer. Så vil du please Google, skal du altså ikke gå på kompromis med SSL-certifikatet. 

Fordele ved SSL-certifikat 

Der er nærmest ikke andet end fordele ved et SSL-certifikat for dig som hjemmeside- eller webshop-ejer. Faktisk kigger en stor del af dine potentielle kunder efter et hængelås-ikon, når de besøger din hjemmeside eller webshop. 

Også selvom de potentielle kunder måske ikke præcist ved, hvad hængelås-ikonet betyder. De ved bare, at hængelåse ofte er forbundet med sikkerhed, og det er bestemt noget, man foretrækker, når man scroller rundt på det store internet. 

Men skal vi lige opsummere de mange fordele ved SSL-certifikater, lyder et udpluk af dem således: 

✓ Det er gratis 

✓ Højere rangering og øget synlighed på Google

✓ Et professionelt udtryk af din hjemmeside

✓ Den besøgendes informationer er krypterede 

✓ Du undgår at sende “Ikke sikker”-meddelelser ud til potentielle kunder

✓ Konverteringen øges, da forbrugeren får mere tillid til websitet

Sikr din hjemmeside med SSL-certifikat 

Med SSL-certifikat tager du dine potentielle kunder i hånden og sikrer dem, at alt er, som det skal være på din hjemmeside eller webshop. Og har du endnu ikke sikret din hjemmeside eller webshop med et SSL-certifikat, er det på tide at få det gjort.

Sofie Langberg
Senior Content Marketing Specialist
sl@aveo.dk 70 40 40 50
Dato:
05 / 10 / 2023
Hjemmeside